Selecteer een pagina

Ilse Lathouwers

Ik schrijf over hoe ik werk maak van een rustig leven met veel vrijheid waarin ik kan doen wat ik graag doe en daar ook genoeg geld mee verdien

Gepubliceerd op 31/12/2020

Ik kreeg onlangs een vraag van iemand die haar eigen website in Wix ging maken of ik wat tips had over hoe je dit nu best aanpakt.

1. Begin met de juiste template

Als je je website gaat maken op basis van een bestaande template is het belangrijk om te starten met een template die past bij wat jouw bedrijf doet.

Er zijn templates waar veel foto’s getoond worden, zoals voor een fotograaf of voor een interieurontwerper. Maar als wat jij doet niet echt getoond kan worden in foto’s, is dat misschien niet de juiste template om van te vertrekken.

Een template kan er heel mooi uitzien, maar als je heel wat blokken niet nodig hebt voor jouw bedrijf, en je gaat die verwijderen, dan blijft er niet meer zoveel van over.

2. Denk na over wat je potentiële klant wil weten

Weet dat mensen heel weinig tijd hebben, en als ze op jouw website komen, willen ze zo snel mogelijk een antwoord op de vraag: kan deze persoon mijn helpen met mijn vraag of probleem?

Zorg dus dat je op een efficiënte manier kunt duidelijk maken wat je doet, voor wie.

Dit kan op je homepagina, of als je verschillende diensten hebt, kan je op de homepagina een overzicht geven van wat je allemaal doet voor wie en wie je bent en maak je aparte pagina’s voor de verschillende diensten die je aanbiedt.

Maak het zo concreet mogelijk. Wie kan jij helpen? Met welk probleem? Welk resultaat mogen mensen verwachten nadat ze met jou hebben samengewerkt? Hoe gaan ze zich dan voelen? Hoe gaat het concreet in zijn werk? Hoe kunnen ze je contacteren als ze meer info willen of met je willen samenwerken?

Ga in de schoenen van je klant staan en vraag je af wat jij allemaal zou willen weten.

3. Getuigenissen

Heb je al met klanten gewerkt? Vraag dan zeker om testimonials of reviews. Hoe hebben die mensen het ervaren om met jou samen te werken en wat was het resultaat?

Heb je nog geen klanten? Dan kan je overwegen om te starten met je vrienden te helpen (gratis of aan een verlaagd tarief). Zo doe je meer ervaring op en kun je de eerste reviews verzamelen.

4. Over jou

Een ‘over mij’ pagina mag zeker niet ontbreken op je website.

Vertel hier wat meer over jezelf. Laat je bezoekers kennis met jou maken. Wie is de persoon met wie ze gaan samenwerken?

Mensen hechten meestal niet zoveel belang aan je werkervaring en gevolgde opleidingen. Probeer vooral duidelijk te maken wat jou uniek en geschikt maakt voor wat je aanbiedt. En laat ze kennismaken met de persoon achter het bedrijf.

Een foto van jezelf mag hier zeker niet ontbreken.

5. Foto’s

Foto’s geven voor een groot deel uitstraling en sfeer aan je website.

Als wat je doet visueel kan getoond worden, dan kan je een fotograaf inhuren voor een fotoshoot om foto’s te maken van jouw producten, of van jou terwijl je aan het werk bent.

Is het niet visueel wat je doet, dan kan je mooie rechtenvrije foto’s zoeken op bv Unsplash.

6. Hou het eenvoudig

Overlaad je website niet met informatie. Maar zorg dat mensen zo snel mogelijk een goed zicht krijgen op wat je doet en wie je bent.

Hou het eenvoudig en overzichtelijk. Zorg voor genoeg witruimte, schrijf korte zinnen en werk met korte paragrafen. Maak het vlot leesbaar.

7. Maak het sympathiek

Probeer niet te formeel te zijn als je de teksten van je website schrijft. We denken vaak dat we professioneler overkomen als we ‘zakelijke’ teksten schrijven. Maar mensen willen met echte mensen samenwerken en zich op hun gemak bij je voelen.

Probeer dus vlot te schrijven. En dat doe je door je af te vragen hoe je het iemand zou vertellen als hij of zij vraagt wat je doet en wie je bent. Door het te schrijven zoals je het zou vertellen, komt het natuurlijk en aantrekkelijk over.

8. Wat minder belangrijk is

Lettertypes, kleuren en je logo zijn niet de dingen waar je het meest tijd aan moet besteden.

Het is heel leuk om met deze dingen bezig te zijn 🙂 , maar het zorgt er niet voor dat je sneller of meer klanten gaat krijgen.

Logo

Als logo heb ik gewoon een tof lettertype gekozen bij Google fonts en daarmee mijn logo gemaakt.

Je kan ook een logo laten maken voor 5$ op Fiverr.com. Dat klinkt aanlokkelijk, maar weet dat er ook veel ontwerpers tussen zitten die echt geen goede dingen maken. Ik heb een paar keer samengewerkt met Scorpion6 en daar heb ik al vaak hele mooie ontwerpen van gekregen. Maar soms moet je toch een paar keer een nieuw ontwerp vragen voor het helemaal goed zit.

Kleuren

Qua kleuren kun je het ook eenvoudig houden.

Misschien vind je de template die je hebt gekozen voor je website helemaal ok, en dan hoef je er niets aan te veranderen.

Of misschien weet je heel goed welke kleuren je mooi vindt en bij je bedrijf passen. Dan kan je die kiezen.

Vaak heb je niet meer dan 1 of 2 kleuren nodig (voor de links op je website, of voor een blok in een andere kleur).

Wil je er toch wat verder induiken, dan kan ik je de online opleiding van George Kao en Christa Bauer aanraden. Zo heb ik mijn kleurenpallet gemaakt.

Lettertypes

Ook lettertypes zijn niet het belangrijkste op je website. Het allerbelangrijkste is dat je teksten goed leesbaar zijn.

Goed om te weten: lettertypes zonder schreef werken het best op scherm. Hierdoor kunnen mensen sneller lezen. Op papier werkt een lettertype met schreef dan weer het beste.

Een lettertype zonder schreef heeft geen streepjes boven en onder de letters. Arial is bijvoorbeeld een lettertype zonder schreef. Times new roman is een lettertype met schreef (serif of sans serif wordt vaak in de benaming gebruikt).

Zelf kies ik meestal Montserrat en Poppins als lettertypes.

Ziezo. Ik hoop dat je hier al wat inspiratie hebt uitgehaald.

Kies je toch liever voor het gemak dat iemand anders al die dingen voor je doet? Dan help ik je heel graag om jouw website te maken. 🙂  Klik hier voor meer info.

===

Zin in tips en inspiratie over hoe je een rustig leven creëert waarin je kunt doen wat je graag doet en daar ook genoeg geld mee verdient? 

Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief.

0 reacties

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook interessant…

Mijn favoriete mensen

Mijn favoriete mensen

Ze zeggen altijd dat je een doelgroep moet kiezen hè als ondernemer. En ik geloof ook wel dat dat werkt. Zowel voor...

Lees meer