Selecteer een pagina

Ilse Lathouwers

Ik schrijf over hoe ik werk maak van een rustig leven met veel vrijheid waarin ik kan doen wat ik graag doe en daar ook genoeg geld mee verdien

Gepubliceerd op 12/02/2021

Spannend

10 Jaar geleden gaf ik mijn vaste job op om te starten als zelfstandige (freelance recruiter).

Dat was spannend. Want ik moest mijn job opzeggen zonder zicht te hebben op een eerste opdracht. Want een freelancer hebben ze volgende week nodig, en niet binnen 6 weken als je opzeg achter de rug is.

Zonder financiële buffer

Ik had ook geen financiële buffer. Ik kon net 6200€ bijeenrapen door het vervroegd vakantiegeld dat ik nog van mijn werkgever kreeg, geld dat ik terugkreeg van de belastingen en 2000€ die ik nog op mijn spaarrekening had staan. Dus nadat mijn BVBA was opgestart, stond mijn spaarrekening op 0€. En ik woonde alleen, dus had ook niet de financiële gemoedsrust van een lief die voor inkomsten zorgde.

Goed voorbereid

Ik had me wel goed voorbereid voor ik de stap zette.

Ik was met verschillende freelance recruiters gaan praten. Hoe geraak je aan opdrachten? Zijn er genoeg opdrachten? Hoeveel mag je vragen? Welke bedrijfsvorm moet je kiezen? Hoeveel geld hou je over? Welke verzekeringen heb je nodig?

Van HR naar IT naar HR

De eerste 8 jaar van mijn loopbaan werkte ik vooral in HR. De laatste 3 jaar had ik wel in IT gewerkt, maar ik maakte me er eigenlijk niet veel zorgen over dat dat een probleem zou zijn. En het was eigenlijk alleen maar een voordeel, want er moeten ook wel eens IT’ers aangeworven worden 😉  en ik had nu een goed beeld van wat al die verschillende functies inhielden.

Een gemakkelijke manier

Dus nam ik de sprong en ik heb het me nooit beklaagd.

Freelancen is eigenlijk een heel gemakkelijke manier van zelfstandige zijn. Je hoeft geen commercieel werk te doen. De tussenbedrijven belden me om te vragen of ik vrij was voor een nieuwe opdracht, ik ging op interview en ik was weer vertrokken in een nieuwe opdracht. Die begonnen vaak voor 3 maand en werden soms verlengd tot 2 jaar.

2 à 3 dagen per week werken

Omdat de dagtarieven zo interessant zijn (als freelance recruiter verdiende ik tussen de 500 à 600€ per dag), hoef je ook niet meer fulltime te werken. Ik werkte meestal 2 à 3 dagen per week en kon daar goed mee rondkomen.

Ik heb ook verschillende opdrachten gedaan waarbij ik van thuis kon werken. En op heel wat van de bedrijven waar ik heb gewerkt zijn collega’s goede vriendinnen of vrienden geworden.

Nog meer vrijheid

Het was wel altijd mijn droom om helemaal op eigen benen te staan. Nog meer vrijheid te hebben. Kunnen werken waar en wanneer ik wil. Locatie onafhankelijk zijn.

Multi passionate – Creatieve generalist

Als creatieve generalist of multi passionate kwam het ene business idee na het andere. Ik ben de afgelopen 10 jaar dus ook heel wat dingen ernaast opgestart.

Maar soms leek het leuker in mijn hoofd dan in de praktijk. Of kwam er een nog beter idee voor ik het goed en wel de wereld had ingestuurd (of net nadat ik het in de wereld had gezet 🙈 ).

Zo heb ik eens slow dating voor hogeropgeleide singles georganiseerd, besloot ik eens artwork voor bedrijven te maken, of zocht ik een manier om te kunnen leven van mijn blogs, wou ik healing voor honden gaan doen, wou ik mensen motiveren en ondersteunen om voor hun dromen te gaan, heb ik training social media voor rekrutering gegeven, wou ik een platform opstarten waar enkel jobs op worden gedeeld die bijdragen aan je quality of life, was ik even Professional Digital Organizer, overwoog ik om rustbrenger en luisterend oor te worden, of ‘business ideeën bedenker’, gaf ik LinkedIn coaching en wou ik ook wel eens Virtual Assistant worden …

En eigenlijk  … het maken van de website vond ik altijd het allerleukste deel.  🙂

Ommekeer

In de zomer van 2019 ben ik ‘gecrashed’ op de 4e dag van een nieuwe freelance opdracht. Een combinatie van oorzaken maakte dat het allemaal even te veel werd. Na 2 maand was ik er weer bovenop, maar kreeg ik geen telefoontjes meer met nieuwe opdrachten…

Ik wou ook geen kandidaten meer zoeken en aanschrijven op LinkedIn en werkte alleen in de ruime omgeving van Limburg (max. 45 min rijden van huis), wat het aantal mogelijkheden ook beperkte.

8 Maanden had ik geen inkomsten en ik zag mijn spaargeld richting 0€ gaan.

Tot iemand me vroeg of ik haar kon helpen met haar website en toen nog iemand en nog iemand … En zo begon ik websites te maken. 🙂

Freelancen tijdens Corona

En dan plots in volle Coronaperiode kreeg ik terug een voorstel voor een superleuke freelance opdracht in interne communicatie. In centrum Brussel, wat normaal niet haalbaar zou zijn wegens een te lange reistijd vanuit Houthalen, maar dankzij corona kon ik deze leuke opdracht helemaal van thuis doen.

En dan nu …

Als zelfstandige is het goed om flexibel te zijn en vertrouwen te hebben. Kijken wat er op je pad komt en meegaan met de stroom.

Nu maak ik terug websites. En ik vind het ook heel fijn om alles wat ik heb geleerd over het creëren van een leuker leven met meer vrijheid, rust en eenvoud door te geven (aanbod under construction).

===

Zin in tips en inspiratie over hoe je een rustig leven creëert waarin je kunt doen wat je graag doet en daar ook genoeg geld mee verdient? 

Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief.

1 Reactie

  1. Erik

    Sjiek!

    Antwoord

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook interessant…

Mijn favoriete mensen

Mijn favoriete mensen

Ze zeggen altijd dat je een doelgroep moet kiezen hè als ondernemer. En ik geloof ook wel dat dat werkt. Zowel voor...

Lees meer