Selecteer een pagina

Ilse Lathouwers

Ik schrijf over hoe ik werk maak van een rustig leven met veel vrijheid waarin ik kan doen wat ik graag doe en daar ook genoeg geld mee verdien

Gepubliceerd op 23/12/2020

Ik kijk regelmatig wel eens op Immoweb of ik een huis zou kunnen vinden dat ik zonder lening zou kunnen kopen, en waar ik niets in zou moeten doen (want ik ben helemaal geen doe-het-zelfster).

Ik las onlangs het boek ‘Mijn leven in de wildernis’ uit van Miriam Lancewood, en dan besef je dat je eigenlijk niet zoveel nodig hebt om te leven. Zij woonde jarenlang in de wildernis in Nieuw-Zeeland en sliep op zo’n dun yogamatje in een tent, vaak maanden in de regen en in de sneeuw.

Nu waren er een paar huizen te koop in West-Vlaanderen tegen de Franse grens die heel goedkoop waren, en die er op foto ook best wel ok uitzagen.

Normaal zou ik eerst mijn eigen huis verkopen en dan pas een ander huis kopen, maar het aanbod in mijn debt-free prijsklasse is zo klein, dat ik eerst een ander huis zal moet kopen en dan mijn huis verkopen.

Dus nam ik al eens contact op met de bank om te horen hoe dat zit met een overbruggingskrediet. Ook al denk ik dat mijn huis waar ik nu woon razendsnel verkocht zal zijn, omdat het echt een paradijsje op aarde is. Helemaal in orde, veel licht, rustig gelegen met zicht op natuur en toch op wandelafstand van het (gezellige) centrum van Houthalen. Maar ik wil toch goed voorbereid zijn.

Bij de bank zeiden ze dat ik best toch nog een lening van 190€ per maand zou houden, want dan haal ik nog maximaal voordeel uit mijn woonbonus. Want wat ik kan aftrekken van de belastingen is ongeveer 12 keer die 190€. Dus… dan woon ik effectief gratis.

Het was vooral mijn doel om mijn kosten zoveel mogelijk naar omlaag te halen, zodat ik zoveel mogelijk vrijheid heb. Want minder kosten = minder moeten = meer vrijheid.

Maar nu begon ik verder te rekenen.

Hoeveel zou ik minimum, minimum nodig hebben per maand om van te kunnen leven? Waarbij ik dat echt zo weinig mogelijk uitgeef. (Ik slaag er de laatste maanden bv in om maar voor 100€ per maand eten te kopen.)

En ineens werd het idee van financieel onafhankelijk worden zelfs haalbaar…

Ik had dat vroeger ook al eens berekend (toen mijn kosten nog veel hoger waren), maar dat was toen erg demotiverend/totaal onhaalbaar dus heb ik het verder niet meer bekeken.

Maar nu … zonder lening en door heel weinig uit te geven kan het misschien wel.

Er is zo’n regel dat je je jaarlijkse uitgaven x 25 moet doen. Dat is het bedrag dat je nodig hebt om via beleggingen financieel onafhankelijk te zijn. Nu … dat zijn cijfers van Amerika, en in België zou het door belastingen wel wat meer kunnen zijn.

Maar ik ben bijna 44 en normaal krijg ik vanaf mijn 67 een pensioen. Dus dat is eigenlijk maar 23 jaar. Zonder beleggingen. Natuurlijk moet je dan wel nog rekening houden met het feit dat alles altijd een beetje duurder wordt.

En als ik dan rekende, zou het haalbaar zijn om binnen zo’n 5 à 7 jaar genoeg geld te hebben om tot aan mijn pensioen van te kunnen leven (ook al heb ik nu minder dan 10.000€ op mijn spaarrekening staan). Heel heel goedkoop te leven weliswaar. Daar werd ik wel heel erg blij van.

Maar… ik ben vorig weekend de 3 huizen gaan bekijken en ik denk dat ik nog wat moet herkaderen.

Mijn huis nu is van 1988 en echt helemaal in orde. Mijn vorig huis was van 1977 en ook heel degelijk. Maar een huis uit de jaren ’30 dat al een paar maand leegstaat in de winter … is toch helemaal anders. Mijn gevoel zat er niet helemaal goed.

Ik denk dat ik ook wel wat bang ben om al mijn geld in een huis te steken dat achteraf misschien toch heel wat structurele problemen heeft. Maar uiteindelijk … zou ik daar wel kunnen wonen. Ik denk dat ik de klik nog moet maken. Dat een oud huis dat niet meteen het gevoel geeft helemaal in orde te zijn ook wel bewoonbaar kan zijn.

Anyway… ik blijf op ’t gemakske uitkijken naar goedkope huizen in Vlaanderen (dan kan ik mijn registratierechten meenemen) en blijf ondertussen ook zo goedkoop mogelijk leven.

===

Zin in tips en inspiratie over hoe je een rustig leven creëert waarin je kunt doen wat je graag doet en daar ook genoeg geld mee verdient? 

Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief.

0 reacties

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook interessant…

Mijn favoriete mensen

Mijn favoriete mensen

Ze zeggen altijd dat je een doelgroep moet kiezen hè als ondernemer. En ik geloof ook wel dat dat werkt. Zowel voor...

Lees meer